^W górę

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

Dlaczego warto kupować Polskie produkty ECO? Dlaczego warto wspierać Polskich producentów
żywności ECO? Tego mieli dowiedzieć się uczniowie, którzy w ramach realizacji projektu ERASMUS+
20 grudnia 2022 r. wybrali się na wrocławski Jarmark Bożonarodzeniowy w poszukiwaniu regionalnych
i ekologicznych produktów, 
a następnie przygotowali sprawozdanie w wyjścia.

 Wśród wielu stoisk na Jarmarku udało znaleźć się takie, które oferowały produkty ekologiczne.
Spotkaliśmy ręcznie robione i zdobione tradycyjne wrocławskie pierniki, wypiekane w tradycyjny sposób
bez dodatku spulchniaczy i na naturalnych składnikach. Pierniki posiadają certyfikat pochodzenia
ekologicznego ,,Piernik Wrocławski”. Przyznany piernikom znak ,,Dziedzictwa Kulinarnego" oznacza,
iż mają one tradycyjną recepturę.

Wielu wystawców proponowało prawdziwe oscypki z żurawiną, posiadające certyfikat potwierdzający,
że są to sery regionalne.

Kolejnym naturalnym i ekologicznym produktem były kasztany jadalne, które mają w sobie wiele
witamin i minerałów przydatnych dla organizmu.

Spotkaliśmy wiele stoisk z produktami regionalnymi: miodem pszczelim z Bieszczad o różnych
właściwościach np. wielokwiatowym - wpływa na profilaktykę chorób serca, malinowym – polecany
jako lek przeciwmiażdżycowy, lipowym – polecany na przeziębienia oraz syropami malinowymi
pochodzącym z Polski, choć nie posiadającymi certyfikatu ekologicznego.

Poza produktami do jedzenia zobaczyliśmy przedmioty z bursztyny wyłowionego z polskiego Bałtyku,
świąteczne ozdoby z drewna, wysokiej jakości talerze i filiżanki.

Po wizycie na wrocławskim Jarmarku Bożonarodzeniowym uczniowie doszli do następujących wniosków:

- korzyścią kupowania polskich produktów jest to, że lokalne produkty są bardziej świeże niż importowane
oraz, że w czasie ich transportu zużywane jest mniej paliwo, co jest korzystne dla planety;

- żywność ekologiczna zwykle nie ma sztucznych składników, co oznacza, że są one zdrowsze do spożycia;

- kupowanie ekologicznych produktów z Polski wspiera krajowych producentów,

- pomimo sporej ilości stoisk, stosunkowo mała ilość oferowanych produktów była pochodzenia
w 100% naturalnego.

 

W dniu 13 grudnia 2022 r. Zespół Projektowy przeprowadził rekrutację do programu ERASMUS+.
Zespół przeanalizował zgłoszenia kandydatów i stworzył listę rankingową. W wyniku rekrutacji 30 uczniów
z klas 6-8 zakwalifikowało się do udziału w projekcie, 
natomiast 31 wciągnięto na listę rezerwową.
Troje uczniów, z największą ilością punktów z listy rezerwowej, będzie uczestniczyć w działaniach
przygotowawczych.

Od 14 grudnia 2022 r. lista uczniów zakwalifikowanych oraz lista uczestników rezerwowych
dostępna jest w sekretariacie szkoły.

16 grudnia 2022 r. o godz. 11.00 (długa przerwa) w sali gimnastyki korekcyjnej odbędzie się krótkie spotkanie
organizacyjne dla uczniów zakwalifikowanych do projektu oraz pierwszych trzech z listy rezerwowej.


Serdecznie zapraszamy.
Zespół Projektowy

Szanowni Państwo, Drodzy Uczniowie

Nasza szkoła weźmie udział w projekcie ERASMUS+
„Wymiana doświadczeń szansą na lepszą ochronę środowiska i bycia eko”.

W realizacji projektu weźmie udział 30 uczniów z klas 6-8, wyłonionych w drodze rekrutacji.
W ramach realizacji projektu planujemy działania w Polsce oraz wyjazd do Grecji.
Wyjazd odbędzie się w kwietniu lub na początku czerwca 2023 r. (8 dni + dojazd autokarem).

W ramach projektu starsi uczniowie zobaczą, w jaki sposób funkcjonuje w Grecji szkolny wolontariat.
Bardzo ważnym zagadnieniem będzie ekologia, w tym ochrona lasów, roślin i zwierząt w czasie pożarów.
W szkole polskiej oraz greckiej porozmawiamy o pożarach i powodziach. Dowiemy się, w jaki sposób
w Grecji prowadzone są działania ekologiczne. Ważnym elementem naszej wizyty będzie poznanie kultury,
tradycji i kuchni greckiej oraz wspólna wymiana doświadczeń na temat zdrowego odżywiania.
W ramach naszych działań będziemy propagować postawę proekologiczną, a także ideę niemarnowania
żywności. Dużym wyzwaniem dla naszych uczniów będzie przełamanie bariery językowej i posługiwanie się
językiem obcym wśród rówieśników w czasie rozmów na powyższe tematy.

 

5 grudnia 2022 r. rusza rekrutacja uczniów do projektu ERASMUS+
„Wymiana doświadczeń szansą na lepszą ochronę środowiska i bycia eko”

 

 Do rekrutacji zapraszamy wszystkich chętnych uczniów z klas 6, 7 i 8.

 

Aby wziąć udział w rekrutacji należy zapoznać się z regulaminem oraz wypełnić ankietę rekrutacyjną
wraz z oświadczeniem RODO (dostępne na stronie internetowej szkoły). 


Rekrutacja potrwa od 05 grudnia 2022 r. do 12 grudnia 2022 r.

 

Ankiety rekrutacyjne należy składać w sekretariacie szkoły w wyżej wymienionym terminie.

Ogłoszenie listy przyjętych nastąpi 14 grudnia 2022 r. (sekretariat)

Gorąco zapraszamy i czekamy na Wasze zgłoszenia

 

W ramach etapu przygotowawczego planujemy:

1. Warsztaty ekologiczne.

2. Przeprowadzenie ankiety w szkole nt. nawyków żywieniowych uczniów.

3. Wizyta w schronisku dla bezdomnych zwierząt we Wrocławiu.

4. Wizyta u lokalnego producenta - przykłady polskich eko produktów.

5. Stworzenie strony internetowej i fb poświęconej informacjom o projekcie Erasmus+.

8. Przygotowanie EKO Dnia na temat środowiska, jego zagrożeń i możliwości ochrony środowiska.

 

W ramach realizacji projektu w Grecji planujemy:

1. Wizyta na Meteorach.

2. Spotkanie z ekologicznym producentem kosmetyków.

3.Wizyta w eko gospodarstwie.

4. Wizyta w schronisku powstałym po pożarach w 2021 r., w Atenach. Spotkanie z wolontariuszami.

5.Zajęcia formalne i nieformalne w polskiej szkole:

Wieczór polsko - grecki. Młodzież sama będzie musiała przygotować ucztę polsko - grecką

z lokalnych eko produktów.

Spotkanie i dyskusja na temat skutków kataklizmów i możliwości ochrony środowiska
- Jak działa u nas wolontariat i czym się zajmuje - wymiana doświadczeń

Co jeść, żeby być zdrowym nastolatkiem? - Co mogę zrobić, żeby być bardziej eko?

6.Spotkanie z Polakami mieszkającymi w Grecji – rozmowy na temat ekologii, kataklizmów,
jakie dotknęły Grecję przez ostatnie lata

7. Rejs statkiem. Rozmowa z rybakiem na temat eko transportu oraz sposobu połowu ryb.

8. Wizyta w Parku Narodowym Olimp jako przykład ochrony flory i fauny.

 

 Po powrocie z Grecji:

1.       Podzielenie się swoimi wrażeniami oraz zdobytą wiedzą z pozostałymi uczniami szkoły,

środowiskiem lokalnym.

2.       Przybliżenie kultury i tradycji greckiej – Festiwal Kultury Greckiej.

3.       Utrzymywanie kontaktu poprzez media społecznościowe z młodzieżą oraz poznanymi ludźmi
w Grecji (przełamywanie barier językowych).

4.       Podsumowanie wyników ankiet i wywiadów przeprowadzanych w trakcie trwania projektu:

- przedstawienie wyników swojej pracy środowisku lokalnemu,

- stworzenie mini albumu z przebiegu projektu Erasmus+ oraz książki kucharskiej z przepisami,

- utrzymywanie kontaktów z rówieśnikami z Grecji w celu doskonalenia umiejętności językowych.

REGULAMIN ERASMUS+:

ANKIETA  REKRUTACYJNA: